Noi modificari la legea contabilitatii

Avand in vedere ca in tara toate lucrurile merg cum nu se poate mai bine, cozile la finante sunt de mult istorie, incertitudinea legislativa este un vis urat demult uitat si toate afacerile intra in al cincelea an consecutiv de crestere, deputatii (in plictiseala lor) s-au gandit la cateva modificari la legea contabilitatii.

In mare, fiecare firma, va trebui (odata legea adoptata) fie sa angajeze personal contabil cu norma intreaga, fie sa sa semneze contracte ‘la vedere’ cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpurilor Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Impactul modificarilor nu este inca clar, dar s-ar putea structura in doua categorii:

Pentru contabili impactul ar putea fi pozitiv conducand la o crestere de pret a serviciilor contabile si la aparitia de noi clienti pe piata.

De cealalta parte, pentru companiile mici, potentiala implementare a legii ar aduce modificari intr-un an oricum foarte greu, dar mai ales o crestere a costurilor (in plus fata de impozitul forfetar).

Gasiti atasat (si in randurile de mai jos) textul propunerii legislative:

“1. Alineatul (4) al articolului se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Alin (4) Elaborarea reglementarilor prevazute la alin (1), (2) si (3) se face cu avizul organismelor profesionale de profil.

2. Alineatul (2) al art 5 se elimina

3. Alineatul (2) al art. 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Alin (2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in copartimente distincte, conduse de catre directorul economic sau contabilul sef, incadrat cu contract individual de munca. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

4. La Articolul 10, dupa alineatul (2), se introduse alineatul (2-1), cu urmatorul cuprins

Alin (2-1) Prin compartiment se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar contabila. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca cu timp partial sau in baza unei conventii civile.

5. La Articolul 10, dupa alineatul (3), se introduc doua noi alineate (3-1) si )3-2), cu urmatorul cuprins:

Alin (3-1) Persoanele prevazute la art. 1, la care contabilitatea nu este organziata in compartimente distincte, vor incheia contracte de prestari servicii, pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare, trimestriale si anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpurilor Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Alin (3-2) La institutille publice, incheierea contractelor se face cu respectarea reglementarilor privind achizitiile publice de bunuri si servicii. Plata serviciilor se va face din fonduri publice cu aceasta destinatie.

6. Alineatul (4) al art. 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Alin (2) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului sef impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe prestari servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora potrivit legii si prevederilor contractuale.

Articole similare

One Thought to “Noi modificari la legea contabilitatii”

  1. magda

    da este f bine , iar un contabil sa nu poata avea contracte mai mult de 20 .in felul acesta vor fi serviciile de calitate.acum unii au 50-60 si fac numai incurcaturi…

Comentariul tau aici